
Bu Yazıda:
Etsy Nedir?
Etsy; el yapımı, vintage – antika, dijital ürünler (PDF, Jpeg dosyalar gibi) ve el yapımı ürünlerin yapımında kullanılan malzemelerin (craft supply) alım satımının yapılması için müşteri ve satıcıları bir araya getiren bir alışveriş platformudur. 36 Milyon alıcıyı 2 Milyon satıcıyla buluşturur ve müşterilerinin %85’ini kadınlar oluşturur. Çalışma mantığı Ebay ve Amazon ile benzerlik taşımakla birlikte, satılmasına izin verilen ürünler bakımından diğer platformlardan çok daha farklıdır.
Etsy’de dükkan açma maliyeti ne kadar?
Bu platformda dükkan açmak ücretsiz fakat ürünlerinizi dükkanınızda listelemek için ürün başına 0.20 Amerikan Doları ücret talep edilir. Etsy hesabınızı açacağınız zaman bu linki kullanarak ücretsiz 40 listeleme sahibi olabilirsiniz. 0.20 dolara listelediğiniz ürününüz 4 ay boyunca aktif kalır, 4 aydan sonra tekrar 0.20 Amerikan Doları vermeniz gerekir. Ürünler satıldığında eğer stok yenilenirse tekrar 0.20 Dolar ödeme doğar. Yani dükkanınıza kaç ürün yüklerseniz dükkan maliyetiniz o kadar olacaktır.
Listeleme ücretine ek olarak yapılan her satıştan 5% komisyon alınmaktadır. 2018 yılı ortasında Etsy satıcılar için yeni bir üyelik sistemi geliştirdi. Bu sisteme göre dükkanlarınız için Standard, Plus veya Premium paketlerinden birini seçebiliyorsunuz.
Standart ücretsiz ve satış için ihtiyacınız olan bütün fonksiyonlarını içeren bir pakettir. Etsy kurulduğundan beri var olan bütün fonksiyonlar ve özellikler bu paketin içerisinde yer almaktadır ve paket ücreti yoktur.
Plus her ay yeni ürün yükleyen ve düzenli reklam veren dükkanlar düşünülerek hazırlanan bir pakettir. Aylık 10 Dolar üyelik ücreti ödeniyor ve bunun karşılığında Etsy Standard paketine ek aylık 15 ücretsiz listeleme (değeri 3$), 5$ Etsy reklamı, ekstra dükkan kişiselleştirme opsiyonları (farklı görünümler gibi kozmetik değişiklikler) ve Etsy dükkanınız için kişiselleştirilmiş web sitesi adresine sahip oluyorsunuz. Size verilen listelemeleri ve reklamları o ay içinde bitirmeniz gerekiyor. Krediler bir sonraki aya aktarılamıyor.
Etsy Premium içeriği ve fiyatı bu yazının yazıldığı tarih itibariyle (Ocak 2019) hala açıklanmış değil. Fakat Etsy daha gelişmiş marka yönetim fonksiyonları içereceğini söylüyor.
Etsy’nin aldığı listeleme ve satış komisyonlarına ek kullandığınız ödeme sağlayıcınızın (Paypal, Shopier, İyzico vb. gibi) sizden alacağı komisyonlar var. Bu komisyonlar seçtiğiniz (daha doğrusu kullanabildiğiniz) ödeme sağlayıcısı tarafından belirleniyor. Biraz daha detaylı bilgi için Etsy’de ödeme alma yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Temel olarak dükkan açma maliyetiniz bu kadar. Fakat dükkanınızı duyurmak için reklam vermek isterseniz vereceğiniz reklam kadar reklam ücreti vermeniz gerekecek. Reklamlar konusunda detaylı bilgiler için Etsy Reklamları yazımızı okuyabilirsiniz.
Etsy ay boyunca biriken ücretleri ay sonunda ödemenizi bekliyor, sizden otomatik ücret almıyor fakat ödemezseniz ödeme yapana kadar dükkanınızı kapatıyor.
İlginizi çekebilir: Etsy’de Başarılı Bir Dükkan Nasıl Açılır?
Etsy ve Vergiler
Elde ettiğiniz gelirler karşılığı, ikamet ettiğiniz ülkeye vergi verme sorumluluğu size ait. Etsy sizin adınıza vergi vermiyor. Etsy faturalarında gördüğünüz vergi kesintileri Etsy’nin kendi ödediği vergilerin kesintileri (ülkemizdeki KDV gibi). Eğer Etsy tarafından tanınan bir vergi numarası girebiliyorsanız Etsy sizden bu vergilerin bir kısmını almıyor.
Etsy’de ne satılır?
Etsy kendini “özel” ürünlerin bulunduğu bir pazar olarak tanımlıyor. Bu anlamda da Ebay ve Amazon’dan kendini farklı tutabilmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Çünkü Etsy’nin müşteri kitlesi zaten hali hazırda Amazon ve Ebay’i kullanan ama kişiselleştirmiş veya özel ürünler almak için Etsy’e gelen kişiler. Etsy’nin yaptığı anketlere göre Etsy müşterilerinin neredeyse tamamı Etsy’e başka yerde bulamayacaklarını bildikleri şeyler için geldiğini söylüyor.
Etsy de bu müşteri kitlesini korumak için platformunda sadece “El Yapımı”, “Vintage – Antika”, “Dijital Ürün” veya “El işi malzemeleri” satılmasına izin veriyor. Aliexpress, Amazon gibi sitelerde satılan seri üretim veya fabrikasyon ürünlerin satılmasına izin vermiyor. Bu kuralı okuyanlardan bazıları “Ama ben X dükkanı gördüm yapıyordu”, “Arkadaşım Y var o satıyor” diyor fakat bir süre sonra (bazen bir hafta, bazen bir yıl) o X dükkanı mutlaka kapatılıyor ve Y kişisinin hesabı kitleniyor. Evet, belirli bir müddet Etsy sistemini kandırabilirsiniz ama ilk müşteri şikayetinde gözünüzün yaşına bakılmadan platformdan atılıyorsunuz.
Etsy için El Yapımı ne demek?
Etsy için el yapımı, sizin veya dükkanınıza ekli çalışanlarınız tarafından elle yapılmış ve/veya tasarlanmış ürünleri içeriyor. El yapımının bir ucunda ürünü otomasyon kullanmadan üreten zanaatkâr ve sanatçılar yani “yapımcılar” var. Etsy kurallarına göre “Yapımcılar ürünlerini kendi elleriyle (veya araçlarıyla) yaratıyor olmalılar.”
Diğer ucunda ise ürünü kendisi üretmeyen fakat tamamen kendisi tasarlamış tasarımcılar var. Tasarımcı demek ise üretimi kendisi yapmayan, üretim için bir üretim ortağı kullanan kişiler. Kurallara göre; “Tasarımcı, dükkan üyeleri veya yapım ortağı tarafından üretilecek özgün bir tasarım, desen, eskiz, şablon, prototip veya plan tasarlayan kişidir. Renkleri, şekilleri seçmek veya hazır seçeneklerden birini seçmek gibi basit kişiselleştirme Etsy’de tasarım olarak kabul edilmez.”
Etsy bir konuda çok net, ürünü siz yapmadıysanız veya tasarlamadıysanız o ürün el emeği değildir. Yani bir fabrikada yüzlerce ürettirmiş olduğunuz ürün el emeği değil ve Etsy’de satmanız yasak. Zaten bize soracak olursanız bu ürünleri Etsy’de satmaya çalışmanız sizin için zaman kaybı. Çünkü Etsy, Amazon ile kıyaslandığında küçük bir pazar yeri ve bu tarz ürünleriniz için Etsy’de harcayacağınız zamanı Amazon, Ebay veya kendi web sitenize ayırırsanız çok daha fazla başarı elde edersiniz.
Etsy’nin son derece net olduğu bir diğer nokta da şeffaflık. Üretimi siz yapmıyorsanız, kimin ürettiğini belirtmek zorundasınız. Eğer ürünü atölyenizde çalışan birisi üretiyorsa o kişiyi Etsy dükkanınıza çalışan olarak eklemeniz gerekiyor. Eğer paketlemeyi sizin adınıza başka biri yapıyorsa bu kişiyi dükkanınızda eleman olarak belirtmelisiniz. Tasarımınızı üreten bir üretim ortağı kullanıyorsanız; ürünü sizin üretmediğinizi açıkça yazmalı ve bu atölyenin adını, yerini, işin hangi kısmını üretim ortağınızın yaptığı, sizin tasarım sürecinizi – bir nevi katma değerinizi açıkça belirtmelisiniz. Aynısı Printful gibi ürün yollamaya yardımcı depoları kullananlar için de geçerli.
İlginizi çekebilir: Etsy’de Dükkan Üyesi ve Üretim Ortağı Nedir?
Bu bilgileri yazdıktan sonra bazı bilgileri müşterilere göstermemeyi seçebilirsiniz (Sadece Etsy çalışanları görsün) fakat bu durumda bile bir üretim ortağınızın olduğu ve ortağınızın konumu müşterilerinize gösterilecektir.
Üretimde yer alan her kişi ve/veya üretim ortağını açıkça belirtmenin yanında, Etsy sizden kendi ürün fotoğraflarınızı kullanmanızı da bekliyor. Yani ürününüz için stok fotoğraf (kendi hazırladığınız mockuplardan bahsetmiyoruz) veya başka site veya dükkanlar tarafından kullanılan fotoğraflar kullanamazsınız.
Eğer vintage-antika ürün satmayı düşünüyorsanız. Listelediğinizin ürünün en az 20 yaşında olması gerekiyor.
Dijital ürünler ise hazırladığınız, indirilebilir dosyaları kapsıyor. Bunlar çektiğiniz fotoğraflar, yazdığınız e-kitap, PDF tarif gibi şeyler olabiliyor. Etsy yine tasarımı sizin yapmanızı bekliyor. Ürünler satıldığında müşteriler otomatik olarak sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan dosyaları indiriyorlar.
El işi malzemeleri Etsy içerisindeki tek seri üretim ürünlerdir. Bu ürünlerin “handmade” bir şey yapmak için kullanılabilmesi gerekir.
Etsy’de ne satılmaz?
Kanuna aykırı olan ürünlerin satılamayacağını belirtmemize gerek yok sanırım. Buna ek olarak “reseller” tabir edilen aracı satıcılıkta yasak. Yani üretiminde yukarıda bahsettiğimiz şekilde bulunmadığınız veya antika/el işi malzemesi olmayan ürün satmanız kurallara aykırı. Evet X dükkanı satıyor ve arkadaşınız Y de Çin’den aldığı şeyleri satarak çok para kazanıyor ama emin olun X dükkanı da, arkadaşınız Y de bir süre sonra platformdan atılacaklar. Çünkü Etsy’nin kendisi kadar müşteri kitlesi de “shop small”, “buy local” gibi küçük işletmeleri koruyan, kollayan ve kural ihlallerini genelde şikayet eden kişilerden oluşuyor.
Yukarıdaki bilgiler ışığında Etsy’de Drop Shipping yapma konusunu inceleyebiliriz.
Etsy’de Drop Shipping Yapılır Mı?
“Drop Shipping”den kastınız kendi yaptığınız tasarımları (poster, t-shirt, kahve kupası, baskılı çanta..) Etsy tarafından onaylı bir üretim ortağına ürettirip (Printful gibi), ürünleri üretim ortağının tesislerinden göndermekse ve bunu yukarıda yazdığımız kurallar çerçevesinde şeffaf olarak gerçekleştirecekseniz evet, bunu yapabilirsiniz.
Eğer drop shippingden kastınız Ebay ve benzeri sitelerde kullanılan şekilde, seri üretim ürünleri fabrikadan göndertmek yani “resell” yapmak ise hayır, yapamazsınız. Yasak olması dışında zaten Etsy müşteri kitlesi Ebay ve Amazon’u en az sizin kadar biliyor ve sizden daha sık kullanıyor. Bu tip ürünleri zaten Amazon ve Ebay üzerinden ekspres kargo özellikleri ile çok daha avantajlı şekilde satın alabiliyor.
Etsy; kurallara uyulduğunda ve emek harcandığında çok iyi gelir elde edilen, müşterisiyle ve kitlesiyle çok farklı, güzel bir platform. Etsy’de başarılı olmak için Soru-Cevap Etsy SEO, Etsy’de Ürün Etiketleri ve Özellikleri gibi yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Çok güzel temel bilgiler verilmiş ellerinize sağlık
Detaylı ve çok anlaşılır bir yazı olmuş çok teşekkür ederim
Emeklerinize sağlık açıklayıcı ve akıcı anlatımınız için teşekkür ederim
harika bilgiler, çok teşekkürler.
Teşekkürler 🖐️