
Bu Yazıda:
Etsy 2019 Ağustos ayında reklamların çalışma şeklini değiştirdi. Bu yazı bu değişikliklere göre henüz güncellenmedi. Atık Etsy, Google ve Etsy reklamlarını tek bütçe içerisinde birleştirip seçmeye izin vermiyor. Ek olarak artık CPC ayarlaması da yapılamıyor. Etsy bunun satıcılar için daha verimli olacağını söylese de, satıcılar genel olarak memnuniyetsizliklerini belirtiyorlar. Biz de ekip olarak Etsy reklamlarını test etmeye devam ediyoruz. Yeterli veri elde ettiğimizde yeni Etsy reklamları ile ilgili bir makale paylaşacağız.
Pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri de reklamlar. Bu yazımızda Etsy içerisinde verebileceğiniz reklamlarından ve özelliklerinden bahsedeceğiz. “Etsy reklamları nasıl çalışır?”, “Etsy’de nasıl reklam verilir?” ve “Etsy reklamları nasıl takip edilir?” gibi sorularınız varsa bu makalemiz tam size göre.
Etsy Reklamları Nasıl Çalışır?
Etsy reklamları, İngilizce olarak “promoted listings”, kullanıcılar arama yaptığında arama sonuçlarının arasında gösterilen ücretli reklamlardır.
Etsy; kullanıcılar arama yaptığında hangi reklamları göstereceğine, ürünün başlık ve etiketlerine bakarak karar verir. Arama kelimesine uygun başlık ve etikete (tag) sahip ürünlerin reklamlarını arama sonuçlarının arasında müşterinin karşısına çıkarır. Etsy, bu işlemleri yaparken müşterinin kullandığı lokasyon, fiyat gibi filtreleri de göz önüne alır. Yani ürününüz arama sonucu ile alakalı bile olsa eğer müşteri “Amerika’da bulunan dükkanları” listelemeyi seçmişse sizin reklamlarınız bu aramada gösterilmeyecektir.
Promoted Listings, yani Etsy reklamları reklamın hangi sırada gösterileceğini belirlemek için açık artırma benzeri bir sistem kullanır. Başka bir deyişle reklamımızın ilk sıralarda görünmesi için diğer satıcılarla yarışmanız gerekir. Etsy’nin resmi açıklamasına göre sıralama yapılırken iki ana faktör göz önüne alınır;
1- Tıklama başına ne kadar fazla ücret vermeyi kabul ettiğiniz yani teklifiniz
2- Müşterilerin reklama ilgi göstermesi; yani ürün listesi kalitesi
Ürün Listesi Kalitesi: Soru-Cevap Etsy SEO makalesinde detaylıca incelediğimiz üzere Etsy algoritması ürünlerin aramalarda nasıl performans göstereceğine bakarak alıcıların alma olasılıkları daha yüksek olan ürünleri öne çıkarır. Etsy bu kavrama ürün listesi kalitesi; “Listing quality” diyor. Ürün listeleme kalitesi Etsy aramalarında olduğu gibi Etsy reklamlarında da önemli. Etsy, reklamlarınızın daha sık gösterilmesi için ürün listesi kalitesini yükseltmeniz gerektiğini söylüyor. Ürün listeleme kalitesi ürünün kaç tıklanma/kaç satın alınma yapıldığına, listenin başlık ve etiket uyumuna ve daha birçok kritere göre belirleniyor.
Özetle ürün listeleme kalitesi eşit iki ürün için eğer varsa tıklama başına daha çok ücret vermeyi kabul eden reklam gösterilecektir. Eğer ürün listeleme kaliteniz düşük ise reklamımızın daha yukarıda gözükmesi için kaliteli ürün listelerinden daha fazla tıklama başına ücret ödemeniz gerekebilir.
Buna ek olarak Etsy günlük reklam bütçenizde ne kadar kaldığına da bakarak reklamınızı günün içine yaymaya çalışıyor. Amacı bütün günlük bütçenizin reklam vermeye başlar başlamaz bitmemesini sağlamaktır.
Etsy yukarıda bahsettiğimiz şekilde sıraları belirledikten sonra gün içinde kalan bütçeleri de göz önüne alarak bu sıraları sürekli olarak güncelliyor. Yani bir aramada 1. sırada olan reklamınız günün sonunda daha gerilere düşebilir hatta hiç gösterilmeyebilir.
Reklam performansınızı nasıl değerlendirebileceğinizi yazımızın devamında anlatacağız.
Etsy’de Reklam Kampanyası Oluşturmak
Etsy’de reklam vermeye başlamak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekiyor;
Etsy >Shop Manager > Marketing > Promoted Listings
Bu ekranda Manage butonuna basıyoruz ve gelen ekranda “Advertise with Promoted Listings” yazan kısmı aktif hale getiriyoruz.




Seçilen dönem içinde bu genel grafiği incelediğimizde; “Impression” reklamın kaç aramada gösterildiğini, “Clicks” kaç kere tıklandığını, “Cost” seçilen dönem içindeki reklam harcamasını, “Orders” reklamlar sayesinde gerçekleşen siparişlerin sayısını ve “Revenue” ise reklamlar üzerinden elde edilen geliri gösterir.
Buradaki Revenue elde ettiğiniz kar değil. Elde ettiğiniz gerçek kar ve maliyet hesaplamaları ile ilgili El Yapımı Ürünler İçin Satış Fiyatı Belirlemek yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu ekranda aşağı doğru indiğinizde ise her ürününüz için ayrı istatistiklere ulaşabilirsiniz. Status kısmını aktif veya pasif hale getirerek reklamları ürün bazında yayınlayabilir veya kaldırabilirsiniz.
Reklam Performansınızı Değerlendirmek
Yukarıda dükkan ve ürün istatistiklerinden ve hangi bilgilerin gösterildiğinden bahsettik. Şimdi de bunları yorumlamaya başlayalım.
Elimizdeki bilgiler; Impressions (gösterim), Clicks (tıklanma sayısı), Cost (reklam harcaması), Orders (sipariş adedi), Revenue (gelir).
Impression reklamınızın aramalardaki gösterim sayısı. Etsy tıklanma olmadığı sürece sizden reklam gösterimi için para almıyor. Fakat gösterim sayısı çok, tıklanma sayısı az ise Etsy reklamın kalitesinin düşük olduğunu düşünüp reklamı daha az gösteriyor veya göstermek için daha fazla para isteyebiliyor. Eğer istatistiklerinizden bu durumu okuyorsanız fotoğraf, fiyat, doğru kategori seçimi, SEO (arama motoru optimizasyonu) gibi konuları gözden geçirmenizde fayda var.
Her tıklanmada Etsy ücret talep ediyor. Tıklanma sayınız fazla fakat satışınız düşük veya yok ise bu durum ürün listelerinizde veya Etsy reklamında bir problem olduğu anlamına gelebilir. Yani müşteriler ürünlerinizin ana fotoğrafına ilgi gösteriyor fakat ürün sayfasından almadan çıkıyor. Bu durumdan ürün tanıtımında, dükkan profilinde, kargo bilgilerinde, ürünün diğer fotoğraflarında veya boyutlarında, ödeme alma yönteminde (sadece Payment by Mail ile ödeme kabul etmek benzeri) bir problem olduğu anlamı çıkabilir. Bu durumda yine Etsy reklamımızın veirimi düşük kalıyor.
Reklam verimi ve ROAS kavramı: ROAS (Return On Advertising Spend) Reklam harcaması geri dönüşü anlamına gelir ve dijital reklamların performansını ölçmek için kullanılan temel göstergelerden bir tanesidir. Basitçe her 1 Dolar reklam harcaması karşılığı elde edilen satış anlamına geliyor.
ROAS benzeri reklam verimi/getirisi takibi için kullanılabilecek başka göstergeler de var. Ben tamamen gelir/gider üzerine odaklandığı için ve Etsy istatistiklerinden kolayca okunabildiği için Etsy reklamlarında bu göstergeyi kullanmayı tercih ediyorum.
Etsy istatistiklerinden hesaplamak istersek reklam gelirini reklam harcamasına bölerek bulduğumuz rakam (Revenue/Cost) ROAS değeri oluyor. Yani reklam giderimiz 10 Dolar ise ve 10 Dolarlık reklam bize 50 Dolarlık satış kazandırdıysa; 1 Dolarlık reklam bize 5 Dolarlık satış getirmiş oluyor ve ROAS değerimiz 5 diyoruz. Bu rakamın ne olması gerektiği sektöre, elde edilen kara ve gerçek maliyete göre değişiyor. Hala okumadıysanız lütfen El Yapımı Ürünler İçin Satış Fiyatı Belirlemek yazımızı okuyun.
Aynı örnek üzerinden gidersek 50 Dolarlık satışımızın reklam giderleri hariç bize gerçek maliyeti 30 Dolar ise, yani elimize 20 Dolar gerçek kar kaldığında; 10 Dolar reklam maliyetini düştüğümüzde biz 10 Dolar para kazanmış oluyoruz. Bu reklamımızın karli olduğu anlamına geliyor.
Böyle bir durumda reklam bütçemizi yavaş yavaş yükseltip haftalık olarak aynı oranları gözden geçirerek gelirimizi arttırmaya devam edebiliriz. Bu şekilde sonsuz para kazanabilecek gibi gözüküyoruz ( keşke 🙂 ) ama gerçek hayatta her şey gibi reklam harcamasının da bir doyum noktası var. Bu doyum noktası geçtikten sonra reklam verimi düşmeye ve bir süre sonra kar değil zarar etmeye başlayabiliyoruz. Size düşen; reklamlarınızı ve bütçenizi takip edip küçük ayarlamalar yaparak verimli halde tutmaya çalışmanız.
Ürün bazında reklamları incelemeye başladığınızda ise bazı ürünlerin reklam harcaması çok olmasına rağmen satışlarının az veya olmadığını görüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz oranlar ürün bazında da geçerli. Bu tarz verimsiz ürünlerde listingleri düzenlememize rağmen satış gelmiyorsa bu ürünün reklamını yapmayı bırakmamız gerekebiliyor. Hatta bazı durumlarda ürünün reklam satışı ve arama satışı yoksa ürünü tamamen satıştan kaldırmak gerekebiliyor.
Bazı ürünler ise çok iyi performans verebiliyor. Bu durumda bu ürünlere benzer ürünler yaparak genel gelirimizi artırmaya çalışmak doğru bir yöntem olabiliyor. Yine bize düşen ürün bazında istatistikleri inceleyip ürün bazında ayarlamalar yaparak genel reklam kampanyamızın verimini artırmaya çalışmak.
Bir başka durum ise ne yaparsak yapalım reklamların hiç bir şekilde verimli hale gelememe durumu. Bu da son derece sık karşılaşılan bir senaryo. Reklama milyonlarca lira para harcayan şirketler bile bazen reklamlarından geri dönüş alamayabiliyorlar. Eğer listinglerinize yukarıda anlattığımız düzenlemeleri yapmanıza rağmen reklamlarınız verimli hale gelmiyorsa Etsy reklamları sizin dükkanınız için uygun bir çözüm değil demektir. Bu durumda sosyal medya reklamları veya organik müşteri çekme yöntemlerine yönelmeniz dükkanınız için daha faydalı olabilir.
Çok keyifle okudum, çok faydalı bir yazı olmuş emeğine sağlık Ceren.
Diğer makaleler gibi bu maaleniz de son derece faydalı.
Bir soru sormak istiyorum; daha önce okuduğum bir yazıda, başlıkta kelime tekrarının spam olarak algılandığından bahsetmiştiniz. Yüzük listelerken Kehribar taşlı bir erkek yüzüğü için “Sterling silver ring, men accessory, amber ring, gift for him, solid silver ring” gibi bir başlığı nasıl değerlendirirsiniz?
Net bir cevap için ürünü görmek gerekir fakat sadece kelimelere bakarak yazdığınızda spam yok gözüküyor.
ben dün bir rreklam yaptım bir halıya 8 kişi tıklamıs 2.90$ borclandım neden
Etsy’de tıklama başına ücret alınıyor
Merhaba, bu yazıya güncelleme gelecek mi? Teşekkürler.
“Etsy 2019 Ağustos ayında reklamların çalışma şeklini değiştirdi. Bu yazı bu değişikliklere göre henüz güncellenmedi. “
Mesela, Advanced settings butonu bulamadım, bu da değişiklikler arasında mı acaba? Teşekkürler.
“Eğer tıklama başı maksimum ücreti kendimiz yapmak istersek en aşağıda yer alan Advanced Settings yazısına tıklıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran çıkıyor.”
Merhaba, Etsy de reklamını verdiğim ürün 50 kere tıklanmış fakat satış yapılmamışsa yinede üçret ödemesi olurmu. Birde tıklayan kişi ilerki günlerde ürünü alırsa sadece o kişiden oluşan reklam maliyetimi ödenir yoksa bütün tıklamalardan oluşan ücretmi ödenir