
Etsy’de satış için SEO (arama motoru optimizasyonu) bilmenin ve uygulamanın öneminden Etsy’de Satışı Engelleyen 5 Hata ve Soru-Cevap Etsy SEO makalelerimizde bahsetmiştik. SEO’nun en önemli bileşenlerinden birisi de etiketler. Bu yazımızda Etsy’de sattığımız ürünlerin etiketlerinden ve özelliklerinden bahsedeceğiz.
Etsy size her bir ürün için 13 adet etiket girme hakkı tanır ve bu etiketlerin bir tanesinin boşluk dahil en fazla 20 karakter olması gereklidir. Sistem 20 karakterin üzerinde etiket girilmesine izin vermez. 13 etikete ek olarak ürün için girdiğiniz kategoriler de Etsy tarafından otomatik olarak eklenirler. Dolayısıyla toplamda 13 + kategoriler kadar etiket kullanmış olursunuz.
Etiketlerin Etsy içerisinde iki amacı vardır. Birincisi; bir müşterinin baktığı ürüne benzer şeyler incelemesini sağlar. Kullanıcılar bir etiketin üzerine tıkladıklarında etiketin üzerinde yazan kelime grubunun aramasına giderler. Böylece de arama kutusuna bir şey yazmadan arama yapmış olurlar. İkinci amaç ise ürünün aramalarda otomatik olarak çıkmasını sağlamasıdır. Etsy algoritması ürünleri başlıklarına ve etiketlerine göre aramalarda yerleştirir. 13 taneden az etiket kullandığınızda aramalarda öne çıkmayı engelleyip müşterilerin organik olarak sizi bulma ihtimalini azaltmış olursunuz.
Etsy arama motoru aramalarda ürünleri yerleştirirken hem başlıklara hem de etiketlere bakar. Eğer alıcının yaptığı aramada kelime ya da kelime grubu hem başlık hem de etiketlerde yer alıyorsa ürünün aramayla “daha ilgili” olduğunu düşünür ve önlerde gösterir. Aynı ürünü iki kere listelediğimizi düşünelim. Bu listelerden birincisinin başlığında “beach necklace” var fakat etiketlerinde yok. İkinci listenin ise hem başlığında hem de etiketlerinde “beach necklace” yer alıyor. Bir müşteri “beach necklace” diye arattığında ikinci liste daha önde gösterilecektir.
Etiketlere tıklandığında o etikete ait arama sayfasına gittiğinden dolayı, başlıktaki ve etiketlerdeki kelimeler uyuşmadığında etiket sizin için işlevsiz hale gelir. Örneğin etiketlerinizde “gift for her” yazıyor fakat bu kelime grubu liste başlığında yok. Bir müşteri başka bir ürünün “gift for her” etiketine tıkladığında karşısına çıkan arama sayfasında sizin ürününüzü görmez çünkü başlığınızda olmayan bir kelimenin aramasında çıkamazsınız.
Başlık ve etiket uyumu çok önemli olduğundan dolayı başlığımızdaki her kelimenin etiketlerde, etiketlerdeki her kelimenin de başlıkta yer alması gereklidir. Bunu yapabilmek için başlığı alıp etiketlere kopyalamanız gerekiyor. 20 karakteri geçen kelime gruplarını bölüp iki ayrı etiket olarak girebilirsiniz. Örneğin “white wedding necklace” kelime grubu 20 karakteri geçtiği için tek bir etiket olarak girilemez. Bu durumda “white necklace” olarak bir etiket, “wedding necklace” olarak ikinci bir etiket olarak girilir. Bu şekilde etiketleri bölerek başlık ve etiket uyumunu yakalamış oluruz.
İpucu: Arama motoru tekil ve çoğul kelimelerin aynı şeyi ifade ettiğini anlayabilir, iyelik eklerini de okuyabilir. Bu nedenle 20 karakterlik etiket kısmına “the valentine’s day gift” sığmadığında “valentine day gift” olarak kısaltılabilir. Aynı şekilde eğer çoğul bir kelimeyle tamlama yapıyorsanız; “violet knitted gloves” sığmadığında “violet knitted glove” olarak giriş yapılabilir, çünkü motor tekilleri de çoğulları da aynı yere yerleştirir.
Etiketleri bölerken tek kelimelik etiket girmemeye de özen göstermek gerekir. Bunun iki sebebi var. Birincisi tek kelimelik etiketler çok geniş kapsamlı şeyleri ifade eder; örneğin “red” diye ürün rengine işaret eden tek kelimelik bir etikete sahip olduğunuzu düşünelim. Ürününüz başlığında aynı kelime olsa bile bu etiketle 5,038,621 adet sonuçla yarışır. Nitekim satın alma niyeti olan bir kişi de daha daraltılmış bir arama yapacaktır; “red pillow” gibi. Etiketi iki ya da üç kelimeye çıkardığınızda yarıştığınız sonuç sayısı azalır ve daha görünür olursunuz. Aynı örnekten gidersek “red” etiketini “red pillow” olarak uzattığımızda yarıştığımız sonuç sadece 84,993.
İpucu: İkiden daha fazla kelimeye sahip olan anahtar kelime gruplarına “long-tail keywords”, uzun kuyruklu anahtar kelimeler denir. İstatistiklere göre satın alma yapmaya karar vermiş kişiler uzun kuyruklu anahtar kelimelerle arama yaparlar.
Etiket girerken kelime gruplarını anlamlı bir şekilde ayırmak da çok önemli. Örneğin üzerinde mavi tüyler olan bir battaniye satıyorsunuz ve “blue feathers” etiketine sahipsiniz. Bu etiket sizin için işlevsiz çünkü sattığınız şey “mavi tüyler” değil. Bu etiketle çıktığınız arama hedef kitlenize hitap etmiyor, gerçekten mavi tüy arayan kişileri hedefliyor. Bu etiket yerine iki veya üç kelimelik, battaniye arayan kişileri hedefleyen etiketler kullanmanız başarılı bir strateji olacaktır.
Başlığınızı alıp etiketlere kopyaladığınızda elinizde dört ya da beş etiketlik yer kalır. Bu durumda başlıktan kelime kombinasyonları yapmak gerekiyor ki başlıktaki her kelime etiketlerde yer alsın, etiketlerdeki her kelime de başlıkta olsun. Şöyle bir başlığımız olduğunu düşünelim: Beach Necklace, White Jewelry, Beach Accessory…. Başlığı alıp etiketlere kopyaladığımızda bu üç kelime grubu etiket olarak eklenecek. Kalan etiketleri de birbiriyle eşleştirmek gerekiyor; “White Necklace”, “White Accessory” gibi. Bu sayede başlık ve etiketler uyumlu hale geliyor.
Etsy, seçtiğiniz kategorileri de etiket olarak eklediği için kategorinizi etiket olarak girdiğinizde bir tanesini boşa harcamış olursunuz. Örnek vermek gerekirse; “cross stitch” kategorisini seçtiyseniz “cross stitch” etiketi girmenize gerek yok çünkü zaten Etsy o kelime grubunu otomatik olarak etiketlerinize ekleyecek.
Etsy içerisindeki reklamlar da başlık ve etiket üzerine çalışır. Başlık ve etiketlerdeki kelimelerde eksiklik ya da hata olması reklamın çıktığı yeri sizin için verimsiz hale getirebilir, bu da reklam performansının düşük olmasına sebep olur. Boncuklardan yapılmış bir avize için “mavi boncuklar” şeklinde girdiğiniz etiket sebebiyle avize ürünü reklamınız boncuk arayanlara gösterilir.
Etsy’de satış yaparken etiketlerden ve yaptığınız arama motoru optimizasyonundan (SEO) tam verim alabilmek için kullandığınız kelimelerin hepsinin başlıkta yer alması, bu kelimelerin ürüne dair anlamlı olması, hedef kitleye yönelik yazılması ve tek kelimeden uzun olması gerekir.
Ürün etiketleri ve Etsy SEO konusunda her şeyi öğrenmek için eğitimlerimize katılabilirsiniz.
Sade anlatımınız, sabırla verdiğiniz örnekleriniz için tebrik ve tesekkür ediyorum. Benim gibi yolun başında olanlar için büyük bir iş yapıyorsunuz. Yolumuza ışık tutuyorsunuz. Çok teşekkür ederim.
Sevgili Ceren,şahane ve bir o kadar da minnos bir paylasim😀eline bilgine saglik.Sosyal medya Update isleminde ileri asamaya gidemiyorum!
Yine çok akıcı ve faydalı bir yazı olmuş. Çalışmalarınızı dikkatle takip ediyorum, teşekkür ederim.
Okuduktan sonra hah işte bunu merak ediyordum dersiniz ya insan kendini öyle hissediyor…
Teşekkürler, ben bile anladım. Emeğine sağlık.
Yine harika bir yazı, mutlaka okunmalı ve uygulanmalı. Emeğinize sağlık, teşekkürler.
Teşekkürler Ceren, eksikleri tamamliyoruz sayende 🙂
Bircok yazinizi okuyup faydalanmistim. Ama keski bu yazinizla daha once karsilasmis olsaydim. Gercekten kafamda daha iyi netleşti. Emeginize saglik…
Harika bildiler. Kendi adıma çok teşekkür ederim.